cykling1_980

Så cyklar du i vinterväder

Svenska mästaren i mountainbike, Calle Friberg, cyklar ute året om. Här är hans tips för att hålla motivationen uppe och värmen i kroppen.

Calle Friberg kan cykling har tävlat i mountainbike sedan 1991. Bland alla segrar han cyklat hem finns till exempel ett SM-guld i mountainbike i somras. Det allra första guldet på SM knep han i början av 90-talet. Även om en del av vinterveckorna förläggs till varmare breddgrader fortsätter Calle att cykla mountainbike på snö och i kyla.

– Det är inte alltid jättemysigt, men jag har samtidigt haft magiska mtb-turer på snö. Jag har inga större problem med att cykla året runt, men det gäller att klä sig rätt eftersom det gör stor skillnad i upplevelse, säger Calle.

Calle berättar att han kör mountainbike med pannlampa då och då vilket ger en häftig fartkänsla. Men han varierar också cyklingen och väljer ibland cykelcross.

– Vintercykling blir roligast om du anpassar både kläder och material för vintern. Välj dubbdäck, skärmar, termos, bra kläder, rejäla vinterskoskydd och handskar, tipsar Calle.

– Klä dig alltid lager på lager. Om det är kallt så välj ett värmande underställ, ett mellanlager beroende på temperatur och ett vindskyddande lager ytterst. Men du kan också förstärka med en väst om det är kallt och blåsigt. Kom ihåg; bär aldrig bomull närmast kroppen. Välj ull eller polyester för att transportera fukten vidare från kroppen, säger Calle.

Att skydda fötter och händer är viktigt när du cyklar på vintern.

– Jag är känslig för kyla på händer och fötter så mitt tips är att investera i bra skoskydd och ett par vinterskor och bra handskar.

Calles favoriter är tumvantar eller tredelade vantar.

– För händerna är det effektivt med en handske som har en liner och sedan en ytterdel där luften gör att det skapas värme. På fötterna vill jag har ett par rejäla skoskydd med neopren som står emot vind och vatten. Även när kan man förstärka med ytterligare skoskydd närmast skon.

cykling2_980

Favoriter från Craft: Vantar, 450 kr. Jacka, 1 100 kr. Storm Bib Tights, 1 300 kr, Armvärmare, 500 kr.

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *