29 mars 2020|Okategoriserade

Vegansk matpaj

0C510994-8073-4D50-80D9-A2E51280111B 81000057-A720-4C56-AFF4-45816A97B406

Ni var många som ville ha receptet på denna veganska broccolipaj jag gjorde i fredags. Den är väldigt enkel och blir fantastiskt god :) Fyllningen kan man variera efter smak och tycke. Vi hade en bit purjolök ovh en bukett med broccoli som behövde användas. Annars är det riktigt smaskigt att göra en tacopaj, då fyller man pajskalet med vegansk sojafärs som du kryddat med tacokrydda och valfria grönsaker. Sen serverar du växtbaserad creme fraiche och salsa till. Det är min favorit!

Till pajdegen behöver du:
150 gram mjölkfritt margarin
Lite salt
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Såhär gör du:  tärna margarinet i bitar och lägg det i en bunke. Tillsätt vetemjöl, vatten och salt, jobba snabbt ihop till en deg. OBS. Knåda ej degen. Knådar du degen gör du den varm vilket innebär att margarinet börjar smälta. När du fått ihop ingredienserna till en jämn deg täcker du bunken med plastfolie och stället i kylskåpet i minst 30 min. Denna process är väldigt viktig, ju längre tid degen får stå i kyla desto mer får glutenet i degen ”vila”. Det gör det lättare att kavla ut den sen plus att degen kommer dra ihop sig mindre när det är dags att förgrädda den.

När det sedan är dags att kavla ut degen gör du det på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen så att den blir lika stor som din pajform är. För att slippa riskera att den spricker när du ska lyfta över den från bakbordet till pajformen har jag ett superknep. Vik den utkavlade pajdegen lätt först på mitten, och sedan en gång till, så att den blir som en trekant. Du lyfter sedan över trekanten till pajformen och vecklar ut den där. Glöm inte att kanterna även skall kläs med pajdeg. Nagga botten med en gaffel. Lägg ett ark med aluminiumfolie över degen och tryck till i botten (detta görs för att degen inte ska lätta från formen när den förgräddas). Ställ sedan in pajen i mitten av ugnen (225 grader) i 8 min. Ta sedan ut pajen och ta bort folien, ställ in den igen i ytterligare 8 minuter. Ta sedan ut pajen och fyll den med det du vill ha i.

Fyllningen:
Jag hackade lite purjolök och stekte i mjölkfritt margarin tillsammans med en pressad vitlök. Medan kokade jag buketterna från en hel broccoli i lätt saltat vatten i ca 3 minuter. När broccolin var klar vände jag ned dem i stekpannan tillsammans med purjolöken och vitlöken.

När pajdegen är förgräddad och klar är det bara att fylla den med innehållet, jag vände ned innehållet från stekpannan och fördelade det jämt i formen.

Nu kommer vi till det som ni verkar vara mest nyfikna på. Hur får man till en bra ”äggstanning” till en paj utan ägg? Det är superlätt!

Du behöver: 
50 gram margarin
4 msk vetemjöl
5 dl havremjölk
svartpeppar + vitpeppar + salt (eventuellt muskotnöt om du gillar det).
ca 2 dl riven vegansk ost, jag kör på DENNA från Valio. Jag tycker den smakar bäst och smälter lika fint som vanlig ost.

Hur du gör:
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och låt det koka lite lätt tillsammans med margarinet i ca 1 minut. Tillsätt sedan havremjölken, lite lite i taget samtidigt som du hela tiden vispar. Fortsätt vispa/röra några minuter tills såsen tjocknat. Tillsätt sedan kryddorna och tillsist osten. Rör tills osten smälter. Jag valde även att tillsätta en halv burk med soltorkade tomater som jag skurit i bitar. Häll sedan såsen över fyllningen i pajskalet. Skjuts in i ugnen tills det ser klart ut.. Haha! Vet faktist inte hur länge jag lät den stå inne, men tills den får en fin gyllenbrun yta. Låt sedan pajen vila i rumstemperatur minst tio min innan du börjar äta. PSST. Pajen är ännu godare när den fått vila i kylskåpet över natten. Gott, enkelt och helt veganskt :)

EstellesPerspektiv

0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *