4 december 2019| Okategoriserade

Veganska lussebullar med mandelmassa och vanilj

AF72E37A-F1AA-477F-B21B-20E45CF7B4C6 F41099AD-98A1-4037-BE0E-4BB1009D8AA3 94EC1F4C-C820-46E5-8C23-13457495D329 3753438D-1821-43BB-9C59-0ED75CC09E46 A59EC7C7-E042-4D06-B4A4-DAFBC9907FD0

Alltså VARNING för skryt. Men jag har bakat de gooooodaste lussebullarna någonsin. Om jag skall vara ärlig, -de bästa jag smakat faktiskt, så saftiga! Veganska såklart. Eftersom jag är en gullis tänkte jag dela med mig av receptet❣️

Jag utgick från ett av Fridas recept och använde det som ”grundstomme”, hennes blogg hittar ni HÄR. Jag har gjort om receptet en aning, tagit bort och lagt till ingredienser. Sen valde jag att göra bullarna i extra stora muffinsformar, detta för att allt götta i bullarna ska stanna kvar och inte flyta ut samt för att få höjd på dem.

Till saffransdegen behöver du:

1 gram saffran + 1 tsk vatten

30 gram jäst

3 dl havremjölk  (jag kör alltid på iKaffe från Oatly)

1 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 9 dl vetemjöl

110 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

  1. blanda saffranen med vattnet i ett litet glas och låt det stå och dra
  2. smula jästen i en bunke
  3. värm havredrycken till 38 grader och blanda det med jästen. Tillsätt sedan saffransvattnet
  4. tillsätt sockret och rör ihop
  5. blanda i hälften av mjölet (jag gör detta för hand med en slev)
  6. tillsätt saltet och blanda successivt i resten av mjölet. När degen inte är lika kladdig börjar jag knåda med händerna istället. Knåda ihop allt till en deg och var försiktig med mjölet, hellre att degen är lite lite kladdig än för mjölig och torr
  7. klicka i margarinet och knåda in det i degen så att allt smälter samman. Knåda i ca 10 minuter
  8. lägg ut degen på ett mjölat bakbord med en bakhannduk över och låt den vila i 20 minuter

Under tiden som saffransdegen vilar under bakhanduken förbereder du själva fyllningen. För vanilj- och mandelfyllningen behöver du:

200 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

1,5 dl strösocker

2-3 tsk vaniljsocker

riven mandelmassa efter tycke och smak. Jag använde mig av ca 2,5 dl riven mandelmassa. Jag ville inte strössla ut mandelmassa över hela degen utan bara ha en ”rad”, så att det inte skulle bli för mycket.

  1. mosa ihop alla ingredienser förutom mandelmassan i en skål till en jämn fyllning. Jag tillsatte faktiskt lite flytande margarin också för att få den lite lösare, men det är inget måste
  2. ställ ej in i kylen utan låt stå framme
  3. riv mandelmassan i ett rivjärn

För sockerlagen behöver du:

1,5 dl vatten

1 dl strösocker

  1. koka ihop vattet och sockret tills sockerkristallerna löst sig
  2. dra av från plattan och låt stå

Dags för utbakning:

  1. kavla ut degen till en stor rektangel
  2. bred på fyllningen och strössla sedan över så mycket mandelmassa du önskar (jag gjorde en horisontell rad på mitten av degen med mandelmassa)
  3. rulla ihop degen till en rulle (dra ut degen lite medan du rullar så att den blir något längre. Då slipper du luftspringor mellan lagren)
  4. skär ut ca 15 bitar (detta beror på hur små/stora formar du använder dig av. Jag köpte höga, stora muffinsformar, då räckte degen till 16 stora bullar)
  5. lägg muffinsformarna på plåt med bakplåtspapper och täck dem med en bakhandduk
  6. låt bullarna jäsa i 1 1/2-2 timmar
  7. sätt sedan ugnen på 200 grader
  8. pensla bullarna med sockerlagen, strö på pärlsocker och skjutsa in dem i mitten av ugnen
  9. grädda bullarna i 12-15 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna något❣️

Det kan verka vara många steg att göra men det är faktiskt väldigt enkelt och går relativt snabbt. Lycka till

EstellesPerspektiv

4 december 2019| Okategoriserade

Spakoncept hos Mazoma i Täby

80A25ECA-8C60-45CA-8515-0D3D31315A160BA064B4-0902-4F6D-91E5-E953461EBA7C

Jag tror jag har fått ett beroende. Dock ett sunt beroende! Ansiktsbehandlingar hos Lotta! Min mamma driver ett ställe i Täby som heter Mazoma. Mamma själv sysslar bland annat med massage, zonterapi och meditation. Världens bästa knådare och människokännare är hon! Blir alltid så besviken när jag går på massage hos någon annan än mamma. Det är oftast helt utan känsla och närvaro, ingen feeling alls. Mamma är väldigt duktig och det säger jag inte bara för att hon är min mamma. Testa själva så får ni se. Klicka HÄR för att komma till mammas hemsida.

Lotta hyr ett rum hos mamma (de har känt varandra länge) och sysslar med hudvård. Mamma var så gullig och överraskade mig med en 75 min (!!!!) lång ansiktsbehandling hos Lotta. Vilken överraskning! Jag visste inte riktigt vad som väntade när jag bokade tiden men tänkte att det skulle bli en skön stund. Och det blev det! Minst sagt! Jag var så frälst av behandlingen efteråt att jag sa till mamma att jag ville gå till Lotta varannan vecka och göra behandling. Det var tydligen för ofta.. Haha! Lotta har förklarat för mig i efterhand att var sjätte vecka är lagom ungefär. Och det ska jag ta mig tusan unna mig!

Under graviditeten har jag fått problem med hyn. Nu i slutet är den dock helt okej. Men i början var den k a t a s t r o f !  Fick akne. Jag som aldrig haft problem med hyn tyckte såklart det var jättejobbigt.

Lotta gjorde en behandling på mig utformad för gravida. Nu ett tag efter märker jag STOR skillnad på min hy. Mina porer är mycket mindre och jag känner mig jämnare i tonen. Lotta har hållt på med hudvård i 31 år (!!!). Och det märks! Lotta delar gärna med sig av sina kunskaper och det är så intressant att lyssna.

Jag köpte med mig produkter av Lotta från märket pHformula. Ska bli så spännande att testa. Lottas hy är helt fantastisk. Hon använder inget smink men är slät som en liten bebisstjärt i ansiktet! Tänk om man hade så fin hy. Det är mitt mål!

Klicka HÄR för att komma till Lottas bokningssida. Hon har även färgat mina bryn och fransar. Fasiken va hon lyxar tänker ni. Och ja, bakar man en bebis i magen är man väl ändå värd all lyx i världen?

TACK mamma för ansiktsbehandlingen och TACK Lotta för att du fått min hy att börja må bra igen❣️

EstellesPerspektiv

3 december 2019| Okategoriserade

Graviduppdatering – vecka 31 och 32

25FA283A-A636-4C32-8039-56EE0406FEE1

Antal avklarade veckor: i skrivande stund är jag i vecka 32, alldeles snart kliver jag faktiskt in i vecka 33. Jag har varit lite seg med uppdateringen och eftersom jag imorgon kliver in i vecka 33 får denna uppdatering gälla både för vecka 31 och 32!

Bebisens utveckling: bebisen har nu hunnit uppnå en längd på ca 42,4 cm. Enligt min gravidapp ska bebisens vikt ligga på ungefär 1700 gram. Men eftersom vi fått göra ett tillväxtultraljud (mer om det längre ned) fick vi exakt vikt på lilla fisen. Bebisen vägde vid tillfället 1724 gram och har sedan dess ökat på ännu mer! Bebisen kommer nu lägga på sig ungefär 200 gram i veckan fram till födseln. Tänk att jag nu går och bär på en bebis som nästan väger två mjölkpaket.. Och tyngre ska fisen bli!

Under vecka 31 och 32 har bebisens skelett hårdnat och hen använder nu sina fem sinnen. Bebisen ser sig omkring, övar sig på att andas, tar tag i sådant som finns inom räckhåll, smakar på fostervattnet och lyssnar på både min och älsklings röst.

Hur jag mår: huvudvärken har tack och lov försvunnit men jag har fortfarande mycket sammandragningar och foglossning. Det jobbigaste är nog foglossningen, när den är som värst hittar jag ingen position att stå, sitta eller ligga i som känns skön.

Veckans sömn: sömnen har varit något bättre tack vare att jag fått vara huvudvärksfri.. Men jag vaknar fortfarande flera gånger per natt och känner mig inte utvilad när jag vaknar.

Veckans cravings: jag har nog inte varit sugen på något särskilt. Jag har iofs ätit rätt mycket röda äpplen, så det är väl det :)

Veckans träning: gravidyogan jag går på är just nu min enda träning. Jag försöker ta korta promenader varje dag och det fungerar fint så länge jag inte har en riktigt dålig dag med foglossning eller sammandragningar. Men snabbt går det inte.. Det vill jag lova! Blir om-promenerad av pensionärer dagligen.

Veckans tankar: under vårt senaste besök hos barnmorskan mätte hon min mage i vanlig ordning. Eller livmodern som är det man egentligen mäter. Denna gång hade den inte vuxit något alls sedan förra tillfället. Barnmorskan ville därför göra ett tillväxtultraljud för att se så att allt såg fint ut med bebis. Jag kunde såklart inte hjälpa att bli orolig men barnmorskan själv sade att det oftast inte är någon fara.

Vi har nu fått göra själva tillväxtultraljudet och bebis mår toppen! Följer kurvan fint och får bra med näring via navelsträngen. Bebis är så pass stor nu så vi såg bara huvudet och en del av benet. Under ultraljudet låg bebisen med huvudet nedåt, vilket jag tydligt känt av senaste tiden. Får massa kickar upp i revbenen! Det var en lättnad att se och höra att allt såg fint ut. Barnmorskan ska fortsätta mäta min mage och hålla extra koll. Fortsätter det avvika får vi göra ett nytt tillväxtultraljud<3

Veckans bästa vs. sämsta: veckans bästa är såklart att bebis mår bra! Veckans sämsta är helt klart foglossningen.

Veckans mage: ännu har naveln inte ploppat! Det kanske den inte gör på alla? Just nu ser min navel mest ledsen ut.. Haha! Den är så spänd så jag ganska länge trott att den ska ploppa när som helst. Men icke! Jag har heller inte fått någon hormonrand på magen. Det kanske inte heller alla får?

Övriga tankar: jag har börjat bli mer övertygad om vad jag tror att det blir för kön på bebisen.. Jag har även börjat få en ganska stark känsla att jag inte kommer gå särskilt mycket över tiden. Till och med en känsla av att bebisen kommer komma lite tidigt! Det är så spännande. Som att gå och vänta på ett efterlängtat paket man inte vet när det kommer<3

EstellesPerspektiv

3 december 2019| Okategoriserade

Tips – övermogna bananer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett supertips om du har bananer liggandes hemma som börjar tacka för sig.. Släng dem inte! Skär upp bananerna och lägg dem i frysen. Perfekt att ta fram och göra smoothie på!

Bilden ovan visar en frukost älskling gjorde till mig i helgen. Fryst banan mixat med blåbär och havremjölk. Toppad med müsli, hackade hasselnötter och äpple. Mums!

EstellesPerspektiv

2 december 2019| Okategoriserade

Första måndagen i december

9D7783BE-DDF4-4736-B949-8294387F936C

Måndag. Alfons och Oscar har legat på sängen och solbadat tillsammans. Ibland är de för jäkla gulliga ihop. Och ibland vill de ha ihjäl varandra, typ. Oscar vill mysa på pricken hela tiden och vara nära Alfons. Alfons har supermycket integritet och vill själv bestämma när någon får komma nära😅 Det kan krocka lite mellan dem ibland.

För er som inte vet så adopterade vi Oscar i somras från bästa Java Whiskers (@javawhiskers på instagram). Klicka HÄR för att komma till dem. Sveriges första kattcafé med omplaceringsverksamhet. Oscar behövde ett nytt hem och vi anmälde intresse. Vi fick åka på ett litet möte på Java Whiskers och de tyckte vi kändes som en bra ny familj för Oscar. Vi är så glada över att just vi fick adoptera honom. Han ger oss SÅ mycket kärlek varje dag, han är väldigt speciell❣️ Och även fast Alfons ibland är som en sur gammal gubbe vet vi att även han uppskattar Oscars sällskap.

Tänk, snart är vi fem själar i den här familjen. Alfons, Oscar, älskling, jag och lilla bebisen❤️

EstellesPerspektiv

1 december 2019| Okategoriserade

Första advent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Första advent. Jag har legat på soffan prick hela dagen. Älskling också, han är superförkyld och har tappat rösten. Jag är bara.. Gravid. En gravid med foglossning och en sjuk stackare. Vilket radarpar! Men det har ändå varit rätt mysigt. Vi har skrivit en lista över vad vi ska packa ned i BB-väskan och kollat på youtube om förlossningens olika skeden.

Äntligen är december här. En av mina favoritmånader! Så sjuk tanke att nästa månad, när december är över, då är det den månad bebis ska komma❣️ Månaden då vi blir en liten familj.

Hoppas ni haft en fin söndag och första advent🕯

EstellesPerspektiv

1 december 2019| Okategoriserade

Veganska saffranssnittar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Receptet dessa goda och lättgjorda saffranssnittar hittade jag hos Fridas Vegobak, klicka HÄR för att komma till hennes blogg.

Ingredienser:

0,5 gram saffran + 1 tsk citronsaft 

150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

1 dl strösocker

1 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

En nypa salt

Såhär gör du:

  1. Blanda saffran med pressad citron i ett glas och låt det stå och dra i minst 10 minuter
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Vispa mjölkfritt margarin, strösocker, ljus sirap och vaniljsocker vitt och poröst
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i margarinvispet
  5. Tillsätt till sist saffransblandningen och knåda ihop till en gul deg
  6. Kyl degen i minst 30 minuter i kylskåp
  7. Dela degen i delar och rulla ut till längder
  8. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite med händerna
  9. Grädda längderna mitt i ugnen i cirka 15 minuter
  10. Strö över strösocker och dela längderna i snittar när de fortfarande är varma och låt dem sedan svalna helt på plåten.

Supergoda och enkla att baka❣️

EstellesPerspektiv

 

30 november 2019| Okategoriserade

Besök och burgare

E7A89A23-B8A9-474E-A9EB-38A05780167A5FD5F3AB-FCA2-4C35-AA7D-6632C07A40BC

Min älskade bästa kusin Emma har varit hos oss på besök. Dagens ansträngning blev en promenad till centrum, ca 350 meter att gå. För att ni ska få en känsla av hur långsamt jag går nu så kan jag berätta att vi på väg till centrum blev om-promenerade av en pensionär.. 🙄

I centrum köpte vi mossa till adventsljusstaken och käkade sedan på Bastard Burger. Tackar högre makter för deras veganmeny. Allt är SÅ gott!

Nu ligger jag utslagen på soffan med världens foglossning. Älskling kollar ishockey och ska snart göra glögg åt oss❣️

EstellesPerspektiv

30 november 2019| Okategoriserade

Sista lördagen i november

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lördag. Till frukost har jag ätit fiberhavregryn,  äpple, hackade mandlar och hasselnötter, havremjölk och kanel. Till det drack jag kaffe med skummad havremjölk och lite kardemumma.

Här i Stockholm har vi sol idag. Hur ser vädret ut där du bor? Och hur mysigt att snön har kommit? Alldeles perfekt till första advent imorgon❣️

EstellesPerspektiv

29 november 2019| Okategoriserade

Bebisens hörna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bebisens egna lilla hörna. Tänk att en liten människa ska ligga där och sova. Vår lilla människa. Som tar lätta små andetag och som kommer ta oss med storm från första sekund.

Det är så märkligt att bebisen är så nära nära nära. Men ändå så långt bort. Jag bär på vår lilla människa och känner hen flera gånger om dagen, men vi vet inte vem hen är. Eller ser ut. Vi vet bara att vi kommer älska vår lilla människa för evigt och att våra liv kommer få en helt annan innebörd. Det är så mäktigt att få vara med om detta. Att få bli mamma. Att få bilda familj med människan man älskar mest i hela världen❤️

Ser ni det fina babynestet? Det är från Babynestbutiken, klicka HÄR för att komma till hemsidan. Jag valde färgen ”smaragd”, en ljuvlig grön-grå färg. Sidenbandet är avtagbart och man kan även öppna upp babynestet nedtill och på så sätt reglera storleken på det. Jag är supernöjd, kvaliten är fantastisk :)

EstellesPerspektiv